Erinevad pannid ja nende kasutuskohad

Maailmas on palju eri kuju ja otstarbega panne, kuid siin õpetuses käsitlen ma nelja panni, mis köögis kõige rohkem kasutust leiavad. Erinevate pannide omaduste ja võimaluste teadmine on kriitiline oskus, et planeerida toitu ja olla edukas selle valmistamisel. Õigesti valitud pann ja toidu valmistamise tehnika annavad toidule vajaliku maitse ja struktuuri.

Grillpann

Grillpannile on omapärane selle triibuline reljeefne pinnas, mis annab toidule nii isuäratava grillitud välimuse, kui ka aitab liha grillimisel kaasa. Triibud tõstavad tooraine panni põhjast kõrgemale ja aitavad vedelikul panni põhjalt aurustada ilma tooraineid keetmata, see on ka grillpannil tehtud krõbeda ja kergelt söestunud maitsega toidu saladus.

Mittenakkuva pinnasega pann

Mittenakkuva pinnasega pann on ideaalne omleti, pannkoogi, kalafilee ja igapäevaste praadimiste jaoks, sest toit lausa libiseb selle pinnaselt maha ning sinna ei jää midagi kinni. Selle panniga saad valmistada õrnasid toite, millel ei saa lubada kinni kõrbeda, sest see kahjustaks toidu välimust. Lisaks on mittenakkuva panni puhastamine lihtsamast lihtsam. Enamikel juhtudel piisab vaid salvrätikuga üle tõmbamisest. Kindlasti ei tohi seda pesta nõudepesumasinas.

Roostevabast terasest pann

Roostevabast terasest pann kannatab suuri kuumuseid ja erinevalt mittenakkuvast pinnasest võib seda ka nõudepesumasinas pesta. See on ideaalne valik steigi praadimiseks või woki puudumisel Aasiapäraste roogade valmistamiseks, sest hoiab kaua kuuma ja selle saab väga tuliseks soojendada. Selle panniga küpsetamisel võib kasutada ka metallist tarvikuid, sest need ei riku panni pinnast.

Wok

Wok panni eripära on tema kausjas kuju, mis võimaldab toitu kiiresti segada. Lisaks saab ka panni küpsetuspinda suurendada – gaasileek jookseb mööda woki ääri üles ja nii on võimalik küpsetada ka wok panni kaarjatel äärtel. Tänu oma erilisele kujule tekib pannile kaks temperatuuri tsooni, põhjas on intensiivne ja põletav kuumus ning äärtes on tasasem temperatuur õrnemate toorainete küpsetamiseks. Kuna wok on Aasia juurtega pann, siis Aasia toitudele omased väikeseks hakitud ja kiiresti küpsevad toorained valmivad pannil kiirelt, nende segamine on lihtne ja woki kuju aitab kaasa ka toidu põhja tagasi kukkumisele.

Loe ka pannide hooldamise kohta siit ja garanteeri oma abimeestele pikk eluiga. Hoolikalt valitud ja testitud pannid leiad me e-poest ja selle artikli alt.