Ettevalmistused köögis

Ettevalmistused kokkamiseks

Minu arvates on kokates kõige kohutavam, kui asjad hakkavad venima vähese ettevalmistuse tõttu. Nii ma tormangi vahel tilkuvate kätega läbi kodu rätikuid otsima või kõrvetan küüslaugu mustaks, sest sibul jäi hakkimata. Et selliseid juhtumeid vältida, paningi kirja mõningad asjad, mida ise üritan silmas pidada. Kindlasti aitavad need mõtted ka sinul kokkamist lihtsamaks ja mugavamaks muuta.

Haki toorained ette valmis

Kui sa just ei tee suppi, kus on meeletult kaua aega vaja oodata, siis soovitan toorained ette valmistada. Kastmed väikestesse kaussidesse, hakitud toorained taldrikule ja samuti soovitan ka liha paar minutit enne küpsetamist külmkapist välja võtta, sest nii ei jahuta see kuuma panni järsult maha ja pannil algab pruunistamise mitte keetmise protsess. Eriti tähtis on valmis hakkimine näiteks Aasia köögi puhul, kus wokkides peavad toimingud kiirelt käima, siis enam hakkimiseks aega ei ole.

Märka mõnda käterätikut

Kas märkasid? Tubli! Kui aga ei jäänud rätikuid silma, siis nüüd on õige aeg need kööki välja asetada või veel parem, üks endale vöö vahele pista või üle õla visata. On sul vaja käsi kuivatada, lõikelaud, pann või nuga puhtaks tõmmata, siis on alati rätik läheduses. Sama nippi kasutatakse ka profiköökides. Puuvillased rätikud on minu jaoks köögis asendamatud ja Otto&Mesi e-poest leiad väga tavalisi ning mõistliku hinnaga rätikuid, seega telli mõned koju juba täna!

Veendu, et vajalikud tarvikud on olemas

Patt on raisata suur kogus toorainet avastades, et kohe kiirelt vajaminev pott või vispel on kraanikausis ja määrdunud. Paar minutit ettenägelikku pesu säästab palju aega ja päästab nördinud külalistest, kellelele lubatud magustoit vispli puudumise tõttu briketiks kees.

Haki nagu retseptis kirjutatud

Kui retseptis on kirjas väike kuubik või julienne, siis haki tooraine ka vastava suurusega. Retsept on kombinatsioon maitsetest, ajagraafikust ja tehnikatest ning ühe lonkamisel hakkavad suure tõenäosusega asjad kiirelt rajalt maha jooksma. Loomulikult on kõigest enamasti võimalik ühel või teisel viisil välja tulla, kuid lastes lihal oodata veerand tundi, sest väikese kuubikuna 10 minutit küpsema pidanud kartul on oma tikutopsi figuuriga veel täiesti toores, siis see teeb nukraks küll.

Kirjutasin põhjaliku ülevaate ka hakkimistehnikatest, millega soovitan tutvuda siin.

Varu kannatust

Anna aega pannil või potil soojaks minna ja kannata need mõned hetked, enne kui liha pannile viskad. Küpseta liha kuumenenud pannil, sest nii tekib Maillard’i reaktsioon, mis lihale hea maitse annab ning kuumale pannile pandud külm liha ei jahuta ka panni nii ulatuslikult maha. Õli tuleks lisada kuumale pannile vahetult enne liha. Muidu jõuab õli suitsema minna ja kahjustab selle maitset ning omadusi.

Loodan, et need paar nippi kummitavad sind terve kokkamist täis elu jooksul ning aitavad aina loogilisemalt köögis toimetada. Söögi tegemine on lihtne, veidi raskem on ajad, tehnikad ja maitsed klappima saada, kuid nende omandamine tuleb ainult ühtmoodi – katsedades. Jõudu ja julgust!