Kuidas keeta basmatiriisi

Basmatiriis – kõikide riiside kuningas ja ilmselt üks populaarsemaid valikuid meie toidukorvides. Kuidas aga küpsetada riisi nii, et see oleks hõrk ja õhuline?

Alustuseks tuleb riisi pesta sõelaga külma voolava vee all kuniks eralduv vesi muutub piimjast läbipaistvaks. Nii eemaldad riisi pinnaselt tärklise, mis riisi kleepuvaks ja pudruseks muudab. Riisi pesemine on rahulik ja delikaatne töö, sest katki läinud riisitera tähendab uuesti pesemist ja lõppematut nõiaringi.

basmati-riisi-keetmine-1

Kui riis on pestud, siis aseta see potti ja kalla riisile peale 1,5x kogus külma vett – 100 g kuiva riisi puhul kalla sinna 150 ml vett. Maitsesta riis soola ja pipraga ning kata pott kaanega. Pane pott keskmise kuumusega tulele, lase sel soojeneda 2 minutit, seejärel keera kuumus põhja ja lase veel keema tõusta ning küpseda 2 minutit. Pärast 2 minutit keetmist keera tuli väga tasasele kuumusele (2/10) ja lase riisil kaant tõstmata haududa 8 minutit. Pärast haudumist eemalda kaas, maitse kiirelt ühte tera ja kui see on hamba all kergelt vastu hakkav, kuid mitte jahune, siis eemalda pott tulelt. Kui riis on veel pisut toores, siis kata pott kaanega ja hauta veel madalal kuumusel 2 minutit.

Idamaise riisi valmistamiseks lisa riisile koos soola ja pipraga ka paar kardemonikauna, tähtaniisitähekest ning üks kaneelipulk. Järele jäänud riis säilita külmkapis ja kasuta järgmisel päeval praetud riisi jaoks – eelmise päeva riis on eelistatud, sest see on kuivem ja seega läheb praadimisel krõbedamaks ning imeb endasse rohkem maitseid.

NB! Soovitame ülejäänud riisi pärast keetmist alati esimesel võimalusel külmkappi panna, sest riisi pinnal asub bakter, mida ei hävita ka keevas vees keetmine. Pikalt väljas seisnud riisil võib bakter hakata eritama mürke, mis hiljem keerleva kõhu võivad tekitada. Seega söö kohe või hiljem kuumuta riis uuesti läbi, meie igatahes oleme rääkinud!