Muna keetmine – keeduajad, tehnika ja koorimine

Keedumuna sobib hästi võileiva vahele, salatisse või hoopis lihtsalt soolaga söömiseks. Kuna inimeste eelistused ja retseptid nõuavad eri küpsusastmetel keedumune, siis kirjutangi lihtsast tehnikast, kuidas alati muna keetmine õnnestuks.

Esiteks pane pott külma veega tulele või kui on kiire, siis kalla potti keev vesi keedukannust. Kui vesi keeb, siis keera tuli vähekene vaiksemaks nii, et vesi tugevalt muliseks, aga üle ei pritsiks. Langeta munad potti lusika või vahukulbiga ettevaatlikult nii, et munakoor katki ei läheks. Munad võiks olla enne vette langetamist toatemperatuuril – külm koor võib kuuma veega kokku puutudes praguneda. Vedela kollase jaoks keeda muna 4,5 minutit, kergelt tahke muna jaoks 6 minutit ja täiesti valmis muna jaoks 10 minutit. Eemalda munad ettevaatlikult keevast veest ja aseta külma veega nõusse ning lase kraanist ka külmal veel minut-kaks munadele peale joosta. See ehmatab koore muna küljest lahti ja koorimine on kordades lihtsam.

Koorimiseks on mul ka üks nipp varuks

Alusta koorimist põhjast (lapikum ots), koksi väike osa katki ja eemalda koor, seejärel tee sama tipuga ning eemalda munakoor ka sealt. Nüüd saad keskele jäänud rõnga eriti lihtsalt kätte ilma muna lõhkumata. Lisaks aitab koore eemaldamisel ka muna kastmine vette või koorimine jooksva vee all. Nii tuleb koor lahti nagu võluväel.

Nüüd jääb üle vaid muna viilutada või otsida kapist või ja sool ning nautida oma erekollast päikest munatopsis. Head isu!