Lihtne nipp muna värskuse kontrollimiseks

Kas sinul on ka vahel juhtunud nii, et ostad munad, paned nad korvi või teise karpi ja ühel hetkel oled kaotanud järje muna värskuse üle? Pole hullu, aitame sind välja, sest värskuse kindlakstegemine on lihtsamast lihtsam. Võta kapist klaas või muu piisavalt lai anum, kuhu muna mahuks pikutama, vala sinna vett umbes kahe muna kõrguse jagu ja oledki valmis testima.

Kuni 1 nädal vana muna – muna lamab klaasi põhjas küliti ning ei ürita pinnale tõusta. Ideaalne pošeerimiseks või pooltooreks küpsetamiseks.

1-2 nädalat vana muna – muna laiem ots hakkab pisut kerkima, kuid 2/3 püsib ikka küliti põhjas. Muna pole enam ideaalne pošeerimiseks, kuid seda võib veel pooltoorelt küpsetada.

2-3 nädalat vana muna – muna peenem tipp puudutab veel põhja, kuid enamus üritab pinnale tõusta. Muna ei ole veel riknenud, kuid sobib ainult kõvaks keedumunaks. Samuti on sellise muna valged väga lahtised ja sobivad suurepäraselt küpsetamiseks, sest vahtu kloppimisel mahub sinna rohkem õhumulle, mis teeb küpsetised õhulisemaks.

3 nädalat ja edasi – muna on kerkinud täiesti pinnale ning ei kõlba enam söömiseks.

Järgmine kord oled juba valmistunud ja saad kiirelt kokkama hakata ilma liigse ajuragistamiseta.