Panni hooldamine

Kui uksetaga on pakk meie imelise panniga, siis enne kasutamist on hea mõte ka sellele artiklile pilk visata – nii garanteerid pannile pika eluea ja kogud tulevikuks paar head nippi.

Esimene praadimine mittenakkuva panniga

Esimesel kasutamisel ära toitu valmista, sest enne esimest kasutamist soovitame panni pesta sooja vee all vähese seebi ja švammi pehme poolega. Kui pesu tehtud ja pann kuivatatud, siis kalla pannile teelusikatäis oliivi- või rapsiõli ning hõõru see õrnalt salvrätiga mööda panni pinda laiali. Kuumuta panni keskmisel kuumusel 1-2 minutit ja seejärel jäta pann jahtuma. Nüüd on pann kasutamiseks lausa eriti valmis!

Mittenakkuva pinnaga panni hooldamine

Mittenakkuva pinnaga panni ei tohi kindlasti rikkuda teravate metallist tarvikute ega ka kõvema harjasega pestes. Veel ei soovita me kasutatud panni asetada kraanikaussi, sest kogemus näitab, et mustad nõud kipuvad pannile kuhjuma ning siis võib ka panni kate kahjustatud saada.

Kuna mittenakkuv pind ei ima endasse ega jäta kinni just väga palju toiduosakesi, siis enamus ajast piisab panni pesuks kas salvrätikuga üle tõmbamisest või kuuma vee ja salvrätiku koostööst. Määrdunud panni pesemiseks soovitame kasutada sooja vett ja pehmet švammi vähese seebiga. Lisaks on pärast pesu hea pannile tilgake õli kallata ja see salvrätikuga laiali ajada. Kui hoiustad panne üksteise peal, siis aseta alati alumise sisse kogu panni pinda kattev salvrätik. Nii ei kriibi ülemine pann alumise pinda.

Roostevabast terasest pannide hooldamine

Kuigi me soovitame pannidele alati käsipesu, siis roostevabast terasest pann kannatab ka nõudepesumasinat. Kuna teraspannile saab toitu päris korralikult põhja kõrvetada, siis on ka selle puhastamine mõni kord oluliselt raskem. Kõrbenud toidu puhastamiseks on hea panni eelnevalt leotada ja seejärel hõõruda panni pinnast jämeda meresoola ja vee pastaga. Kui eelnev pasta ei likvideeri muljetavaldavat kõrvetussaavutust, siis soovitan osta poest terasnuustiku. Terasnuustik on väikestest traatidest kokku keeratud pall, mis teeb puhtaks ka kõige mustemad pannid.

Grillpannide hooldamine

Sõltuvalt grillpanni pinnasekattest tuleks valida ka puhastusmeetod. Malmpannile sobib hästi soola ja vee segu ning mittenakkuva pinnaga grillpannile kuum vesi ja seebine švamm. Kuna grillpannil toimub enamus küpsemisest kõrgendatud soontel, siis on ka selle puhastamine tavaliselt lihtsam. Meie eelistame lisaks eelnevale veel üht meetodit, mis nõuab küll võimekamat õhupuhastit või kõrge tolerantsiga elukaaslast, kuid toimib väga hästi – lahti kõrvetamine. Pane pann tulele ja lase sellel seal paar minutit istuda, kuniks enamus külge jäänud toidust lihtsalt söestub ja pannilt lahti hüppab.

Hea nipp määrdunud panni omanikule

Hea nipi aeg! Kui jätsid kastmese panni kiirustades päevaks kuivama või katsid selle kleepuva karamelliga, siis on parim meetod lahti keetmine. Pane panni parajalt vett, et see kataks mustuse ja lase veel keema minna. Keeda paar minutit ja aita igavuse peletamiseks ise spaatli või pannilabidaga kaasa. Eelnev on väga kiire ja mugav lahendus just induktsioonpliidi korral.

Kokkuvõtteks võime öelda, et paar tilka õli täna ja homme panni peal teevad vaid head ning pikendavad selle eluiga. Samuti hoia teravad töövahendid mittenakkuvast pannist eemal ja ka pannide kõva pesu ning hõõrumisega ei maksa üle pingutada. Pikka iga pannidele ja edukat kokkamist omanikule!