Bolognese kaste

Itaalia klassika, mille peale kõik kohale jooksevad, sest olgem ausad - Bolognese kaste on lihtsalt võrratu.
  • 2 tk porgandit
  • 3 tk punast sibulat
  • 2 küünt küüslauku
  • 1 tk varssellerit
  • 750 g veisehakkliha
  • 250 g seahakkliha
  • 200 g passatat
  • 70 g tomatipüreed
  • 1,5 kg tomatit
  • 500 ml punast veini
  • 1 tk Bouquet garnid

Väike lisamaitse

Meile meeldib lisada lõpetatud Bolognese kastmele veel 50 ml piima, et segu veel kreemisemaks muuta.

  1. 1. Samm

    Mise en place ehk iga asi omal kohal!
    Võta suur lõikelaud ja nuga ning haki sibul umbes 0,5 cm suurusteks kuubikuteks. Lõika seller 0,5 cm suurusteks poolkuudeks. Viiluta küüslauk õhukesteks viiludeks. Haki porgand umbes samasuurteks kuubikuteks nagu sibul. Haki tomat umbes 1 cm suurusteks kuubikuteks.

  2. 2. Samm

    Keera pliidi aste madalamaks kui maksimum, lisa 2-3 spl oliiviõli ja prae pannil liha väikeste koguste kaupa, et ta pruunistuks maksimaalselt, mitte ei hauduks enda vedelikus. Umbes 300 g kaupa 28 cm läbimõõduga panni kohta ning aseta valmis liha kaussi ootama. Praadides maitsesta kindlasti liha julgelt soola ja pipraga.

  3. 3. Samm

    Kui kogu liha on praetud ja kaussi valatud, keera pliit 5. astmele (9st) ja lisa potti 2 spl võid ja 2 spl oliiviõli.

  4. 4. Samm

    Kui või on sulanud õliga ühtlaseks, siis lisa sibul, maitsesta soolaga ning hauta 6 minutit, kuni sibul on läinud pehmemaks.

  5. 5. Samm

    Seejärel lisa potti küüslauk ja hauta vahepeal segades 3 minutit.

  6. 6. Samm

    Lisa seller ja porgand ning kuumuta 6 minutit.

  7. 7. Samm

    Tee segu keskele auk, lisa tomatipüree ja kuumuta 2 minutit ning sega silikoonlabidaga kõigega kokku.

  8. 8. Samm

    Vala potti kokku liha ja punane vein ning hauta vahepeal segades, kuni vein on maha keenud.

  9. 9. Samm

    Siis lisa hakitud tomatid, passata, bouquet garni, maitsesta soola ja pipraga, sega kõik hästi läbi ning kuumuta tund aega, kaas potil.

  10. 10. Samm

    Eemalda kaas, sega kõik hästi läbi ja kuumuta veel umbes tund aega. Vahepeal võid segu läbi segada.

  11. 11. Samm

    Segu peaks olema parajalt paks ning kindlasti mitte vesine. Eemalda bouquet garni ja kasuta vastavalt soovile.