Carbonara pasta

Klassikaline ja toitev pasta peekoni ja parmesaniga.
  • 200 g toorsuitsupeekonit
  • 2 peotäit lehtpeterselli
  • 4 tk munakollast
  • 100 g parmesani
  • 1 tk küüslauguküünt
  • 320 g spagette kuivatatult

Väike lisa pingutus

Tee ise pastat, lõika linguine-ks ja serveeri. Usu, see maitseb peale väikest vaeva nägemist veeeel paremini. Kasuta korralikku, Itaalia päritolu, parmesani juustu ja kui leiad, siis ka Pancetta sinki.

  1. 1. Samm

    Lõika peekoniviilud umbes 1cm laiusteks ribadeks, riivi parmesan peene riiviga ja eralda munakollased. Haki peterselli lehed kergelt läbi ja viimasena haki küüslauk peeneks.

  2. 2. Samm

    Alusta sellest, et paned potis, soovitatavalt vähemalt 6,3L pott, et pasta saaks “hingata”, vee keema. Lisa sellele umbes 1 spl meresoola, mis on vähem kui tavaliselt (2-3 spl), kuna peekon ja parmesan on mõlemad soolased. Kui kasutad kuivatatud pastat, siis alusta pasta tegemist ajal, kui pakile märgitud keemisajast on järel veel 4 minutit. Keera teine pliidiraud 6 peale (9 astmelisel pliidil) ning pane pannile 0,5 spl oliiviõli. Kui õli on umbes minutiga soojaks läinud lisa küüslauk ja kuumuta 10 sekundit. Kui kasutad värsket pastat, siis lisa see keema nüüd, enne peekoni pannile lisamist;

  3. 3. Samm

    Lisa pannile ka peekon ja sega koos küüslauguga läbi. Lase peekonil praadida ja rasval sulada, kuskil 2-3 minutit, kuniks pasta peaaegu keenud on;

  4. 4. Samm

    Kui pasta on pisut vähem valmis kui al dente ehk ta on hamba all veel kerge krõmpsuga, siis lisa pasta pannile, kuid ära kindlasti kalla pastakeeduvett minema. Lisa hulka ka munakollased ja 3/4 parmesani juustust. Sega hoogsalt, kuniks kõik on ühtlaselt segunenud. Maitsesta soola (pea meeles, et nii pastakeeduvesi, parmesan kui ka peekon on soolased) ja tavalisest veidi rohkema musta pipraga;

  5. 5. Samm

    Lisa pastale keeduvett, kuna selles olev tärklis aitab kastmel pasta külge jääda ning vesi teeb pasta mahlasemaks. Sega ja proovi vahepeal pastat, kas see on nüüdseks kastmes valmis keenud ja kui pasta on vee endasse imenud, siis võid seda veidi juurde panna vajadusel pisut veel segada ja kuumutada. Viimasel hetkel lisa hulka petersell.

  6. 6. Samm

    Serveeri pasta järelejäänud parmesani, keeru pipraga pipraveskist ja peterselli lehega.