Kõrvitsarisoto

Risoto, mis teeb ka kõige külmema talveõhtu soojaks.
  • 340 g riisi
  • 1 kg muskaatkõrvitsat
  • 180-200 ml valget veini
  • 1 l loomalihapuljongit
  • 2 keskmist tk sibulat
  • 2-3 tk küüslauguküünt
  • 3 spl oliiviõli
  • 100 g võid
  • 100-110 g parmesani
  • maitse järgi tüümiani (aed-liivateed)
  • 4 õhukest viilu ameerika peekonit
  • maitse järgi kõrvitsaseemneid

Nagu retoranis

Rösti pannil kõrvitsaseemneid ning prae peekoniribad krõbedaks. Serveeri taldrikul võimalikult kohe ning naudi.

  1. 1. Samm

    Puhasta ning tükelda noaga kõrvits umbes 2×2 cm suurusteks tükkideks.

  2. 2. Samm

    Aseta tükid ahjuplaadile, nirista oliiviõliga üle, maitsesta soola, pipra ja tüümianiga ning pane 200 °C juures 40-45 minutiks ahju, kuni need on pehmed ja pisut pruunistunud.

  3. 3. Samm

    Seejärel blenderda või lase saumikseriga püreeks 3/4 kõrvitsast koos 100 ml keedetud puljongiga.

  4. 4. Samm

    Umbes 10 minutit enne kõrvitsa ahjust võtmist alusta risotot. Hauta potis 50 g või ning 3 spl oliiviõli sees sibulat nii, et väga ei pruunistuks, umbes 3 minutit, lisa ka paar keerdu soola, et sibula magusus välja tuleks.

  5. 5. Samm

    Seejärel lisa risotoriis ja sega sibulaga läbi.

  6. 6. Samm

    Kui riis on nii kuum, et seda ei saa katsuda, siis lisa vein ja oota, kuni alkohol on välja aurunud.

  7. 7. Samm

    Siis lisa 250 ml puljongit, keeda vedelik peaaegu välja ning lisa blenderdatud kõrvits ja kuumuta aeg-ajalt puljongit lisades nii kaua, kuni riis on veel al dente (ehk pisut hamba all nakkuv) ja risoto kreemine (kogu puljong ei pruugi ära kuluda).

  8. 8. Samm

    Eemalda tulelt ning sega sisse parmesan ja 50 g võid. Aseta peale kaas ning lase seista 4-5 minutit enne, kui serveerid.