Martsipani-pohlakringel

Värske hapukas-magus ringel, mis viib lausa keele alla.
  • 200 ml piima
  • 30 g presspärmi
  • 3 tl jahvatatud kardemoni
  • 1 tl jahvatatud kaneeli
  • 2 tk munakollast
  • 100 g võid
  • 120 g suhkrut
  • 500 g nisujahu
  • 350 g martsipani (täidis)
  • 100 g võid (täidis)
  • 250 g pohli (täidis)
  1. 1. Samm

    Vala piim kastrulisse ja lase leigelt soojaks. Seejärel lahusta sinna pärm ja sega kuni on lahustunud.

  2. 2. Samm

    Lisa 250 g jahu ning sega kõik ühtlaselt kokku. Kasuta visplit, et ei jääks tükke. Pane kuskile sooja ja lase kerkida umbes 30 minutit.

  3. 3. Samm

    Vahusta eraldi kausis 1-2 minutit munakollased ja suhkur ning lisa tainale.

  4. 4. Samm

    Lisa hulka sool, kardemon, kaneel ja ülejäänud jahu. Samaaegselt pane teise kastrulisse või ning sulata madalal temperatuuril.

  5. 5. Samm

    Sõtku tainast ning kui või on sulanud, siis lisa jao kaupa tainale.

  6. 6. Samm

    Kui kõik on segunenud ja tainas on liiga kuiv või mure, siis lisa väikeste kogustega leiget vett.

  7. 7. Samm

    Taina konsistents peaks olema ühtlane, kergelt läikiv ning tulema kergelt kausi küljest lahti. Kui tainas on valmis, siis kata see rätikuga ning lase teist korda kerkida 45 minutit kuni 1 tund.

  8. 8. Samm

    Kui tainas kerkib, siis sega kausis kokku täidis – toasoe või ja pohlad ning riivi või purusta hulka martsipan.

  9. 9. Samm

    Pane ahi 200°C ülalt-alt kuumutusele.

  10. 10. Samm

    Kui tainas on kerkinud, siis rulli laua peale vähese jahuga lahti ja kata terve laotus täidisega.

  11. 11. Samm

    Keera tainas rulli ja lõika piklikult 2-ks või 3-ks olenevalt, missugust punutist teha soovid. Lõika nii, et tainatükid ühest otsast umbes 5 cm jagu kinni jääksid.

  12. 12. Samm

    Kui soovid võid jätta natukeseks kerkima (nii läheb veidi) või kasuta kohe. Pintselda punutis pealt munaseguga ja aseta ahju 20-25 minutiks, kuni on kringel kuldjaspruun.

  13. 13. Samm

    Eemalda ahjust ning kui on umbes 10 minutit jahtunud, siis kaunista tuhksuhkruga ning lõika sobivateks tükkideks.