Mille-feuille ehk tuhat kihti

See magustoit viib Su sõprade seas kiirelt küpsetamise tippu
  • 55 g nisujahu
  • 250 g võid
  • 1 dl vett
  • 1 tk muna
  • 0,5 tl soola
  • 1 tl äädikat
  • 100 g nisujahu
  • 250 g suhkrut
  • 0,5 spl maisitärklist
  • 6 tk munakollast
  • 1 l sooja piima
  • 2 tl vaniljekaunapastat
  • 300 g vaarikaid
  • 100 g tuhksuhkrut

Tee veel uhkemaks

Kui tahad, et lehed tuleksid krõbedad ja tugevad, siis küpseta neid kahe ahjuplaadi/gn plaadi vahel. Peale võid ka kaunistuseks teha karamellikaunistusi, varsti leiad õpetusi meie lehelt!

  1. 1. Samm

    Kõigepealt valmista lehttainas kallates jahu lõikelauale. Aseta jahu peale või ning haki ühtlaselt noaga jahu sisse.

  2. 2. Samm

    Seejärel klopi kausis muna, vesi, sool ja äädikas ühtlaselt kokku. Tee jahu sisse auk ja kalla segu vähehaaval sinna sisse.

  3. 3. Samm

    Mätsi kõik õrnalt kokku ning ära tainast üleliia sõtku. Ainult nii palju, et kõik kokku hakkaks ning aseta toidukilesse ja külma vähemalt kaheks tunniks.

  4. 4. Samm

    Taina puhkamise ajal alusta keedukreemiga. Pane potti 6 munakollast ja suhkur ning vispelda need ühtlaseks helekollaseks massiks.

  5. 5. Samm

    Vispelda sisse tärklis ja jahu, kuni kõik on segunenud ja tükke ei ole.

  6. 6. Samm

    Kuumuta teises potis piim soojaks ning lisa vähehaaval munasegule koguaeg hoolega vispeldades, et segu tükki ei tõmbaks.

  7. 7. Samm

    Lisa segule vanillipasta ja kuumuta pliidil kuni segu on umbes paksema koorekastme konsistentsiga, nii et kergelt vajub lusikalt. Pea meeles, et liiga paksuks ei keedaks, sest kreem jahtub paksemaks.

  8. 8. Samm

    Aseta kreem külmkappi puhkama, kuni ta on täiesti jahtunud.

  9. 9. Samm

    Pane ahi ülalt-alt kuumutusega 175°C peale.

  10. 10. Samm

    Kui tainas on puhanud ja saanud umbes 20 minutit toatemperatuuril soojeneda, rulli õhukesed, umbes 0,5 cm paksused, lehed. Lõika lehed soovitud suuruseks ja aseta ahjuplaadile.

  11. 11. Samm

    Küpseta lehti ahjus umbes 15 minutit või kuni on kerkinud ja pealt õrnalt pruunikad. Eemalda ahjust ja lase jahtuda.

  12. 12. Samm

    Tõsta keedukreem soovitatavalt tordipritsi, millel on ümar või sakiline ots.

  13. 13. Samm

    Aseta kõigepealt aluseks üks leht, sinna tee keedukreemi täidlased ja umbes 1 cm kõrgused täpid või kaks joont. Täppide vahele või joonte kõrvale aseta vaarikad.

  14. 14. Samm

    Selle peale aseta uus leht ning jätka samasuguse kihiga. Lehe vahele käiva kujunduse võid ise mõelda, kuid kõike võiks olla nii, et iga ampsuga saad nii kreemi kui vaarikaid.

  15. 15. Samm

    Viimaks aseta peale leht ja raputa kaunistuseks tuhksuhkrut. Su meistriteos on valmis!