Laavakook ehk šokolaadi-fondant

Meie rikkalik laavakook on iga šokolaadisõbra unistus!
  • 200 g 76% tumedat šokolaad
  • 200 g võid
  • 50 g nisujahu
  • 75 g suhkrut
  • 4 tk muna
  • 1 näpuotsatäis meresoola
  • Vormide määrimiseks umbes 10 g võid
  • Vormidesse puistamiseks umbes 50 g küpsetuskakaod

Kas teadsid?

Fondantid võid enda sügavkülma teha valmis juba kuni kuu aega varem. Nii oled sa alati üllatuskülalisteks valmis. Samuti võid ka segu teha valmis ning küpsetada külmutamata, kuid ole ettevaatlik, nii võib keskmine vedel ala lihtsasti üle küpseda!

  1. 1. Samm

    Alusta nii, et määrid sufleevormid õrna kihi võiga kokku, seejärel puista üle küpsetuskakaoga. Ülejääk raputa välja ning aseta külmikusse.

  2. 2. Samm

    Aseta vesi potis keskmisele kuumusele, lõika või ja šokolaad kuubikuteks ning sulata veevannil.

  3. 3. Samm

    Samal ajal vispelda kokku munad ja suhkur (umbes 2 minutit).Võta sõel ja vispelda munasegu hulka ka sõelutud jahu.

  4. 4. Samm

    Kui šokolaadi-või segu on kokku sulanud, vispelda see munasegu hulka. Alusta väikesest kogusest (muna karastamine), et munasegu üle ei kuumeneks ning seejärel lisa ülejäänud ja sega korralikult kokku.

  5. 5. Samm

    Vala segu vormidesse nii, et nad on ääreni täis või pisut vähem ning aseta sügavkülma tahenema minimaalselt 3-ks tunniks.

  6. 6. Samm

    Kui vormid on tahenenud aseta ahi ülalt-alt kuumutusega 225 °C peale ning küpseta vorme 12-14 minutit (sõltub ahjust), kuni keskelt on just ära kadunud viimane vedel ala.

  7. 7. Samm

    Eemalda vormid ahjust ning lase 1 minut jahtuda.

  8. 8. Samm

    Eemalda noaga mööda äärt liikudes kook vormi seinte küljest ning pööra taldrikut peal hoides vorm tagurpidi.

  9. 9. Samm

    Dekoreeri tuhksuhkru või küpsetuskakaoga ning paku kõrvale jäätist või värskeid marju. Head isu!